NB. Deze cursus verschijnt begin november 2024 | Preorder hier
Mediation, je komt er niet van los wanneer je er eenmaal beroepsmatig mee te maken krijgt. Dan zie je in een concrete zaak hebt gezien welk verschil mediation kan maken!
Mediation heeft in de Nederlandse strafrechtspleging in toenemende mate een eigen plek gekregen. Bij de verschillende relevante actoren die te maken krijgen met het strafrecht (het openbaar ministerie, de advocatuur, de rechtspraak, de reclassering, Slachtofferhulp Nederland, Halt en Perspectief Herstelbemiddeling), zijn de afgelopen jaren een breed gedeelde behoefte én praktijk ontstaan mediation verdergaand te verkennen.
Mediation is een vorm van ‘herstelrecht’ (restorative justice). Herstelrecht beoogt verdachten of daders en (juridische) slachtoffers tot elkaar te brengen op een wijze die beide partijen voordeel kan brengen. Bijvoorbeeld aan het slachtoffer of nabestaanden een betere en snellere verwerking van de door het misdrijf veroorzaakte schade en aan de verdachte of dader de mogelijkheid verantwoordelijkheid te nemen, met als mogelijk gevolg een afdoening die hem of haar geen onnodig leed bezorgt. Voor al deze primair betrokkenen in een strafzaak kan mediation een grote rol spelen in het adequaat adresseren van wat er is misgegaan, omdat in een andere setting dan de rechtszaal onder professionele begeleiding ruimte kan worden geboden voor een zinvolle dialoog. Mediation kan zowel voor slachtoffers/nabestaanden als voor de verdachte of dader in zaken die zich daarvoor lenen bijdragen aan (im)materieel herstel. Aangezien herstelrecht bijdraagt aan het voorkomen van recidive en de druk op de strafrechtketen verlaagt, is mediation ook waardevol voor de samenleving als geheel.
Met deze cursus wordt beoogd strafrechtprofessionals inzicht te bieden in de rollen en verantwoordelijkheden van betrokkenen bij een mediationtraject en strafrechtprofessionals te voorzien van praktische tools om mediation toe te passen of te bevorderen.
Voorts beoogt de cursus het ‘anders afdoen in strafzaken’ in een breder kader te plaatsen: wat kunnen vormen van buitengerechtelijke afdoening, zoals het al of niet voorwaardelijk sepot, het gebruik van de transactie of de strafbeschikking betrokkenen bij het streven naar herstel bieden en onder welke condities kunnen zij optimaal worden ingezet?
Welke juridische togadrager u ook bent, u wordt met deze cursus in staat gesteld de noodzakelijke basiskennis en tips & tricks binnen een kort tijdsbestek tot u te nemen. Andere professionals dan togadragers zullen eveneens met het volgen van deze cursus effectief en efficiënt in staat zijn op de hoogte te raken van mediation en andere wegen naar herstel in het strafrecht.
Deze juridische nascholing bestaat uit de volgende blokken:
- Blok A De praktijk van Mediation in Strafzaken (MiS)
- Blok B Anders afdoen in strafzaken en herstelrecht: verdieping in context, definitie en aanvullend juridisch kader
- Blok C Andere wegen naar herstel
Leerdoelen
Na het doorlopen van deze juridische nascholing:
- bent u bekend met de huidige betekenis en het (juridisch) kader van mediation in strafzaken (MiS) in het Nederlands strafrechtsysteem;
- bent u op de hoogte hoe mediation aan de orde kan komen en potentieel kan slagen in strafzaken;
- bent u, in een andere rol dan advocaat, op de hoogte hoe om te kunnen gaan met c.q. te beslissen over mediation in strafzaken (MiS), met inachtneming van zogeheten innovatiewetgeving;
- beschikt u over tips & tricks om op een verantwoorde manier als advocaat de cliënt te begeleiden naar, tijdens en na een (geslaagd) mediationtraject;
- weet u wat de betekenis in theorie en praktijk is om met vormen van buitengerechtelijke afdoening zoals (voorwaardelijk) sepot, transactie en strafbeschikking strafzaken ‘anders af te doen’.