Deze praktijkgerichte cursus behandelt het conservatoir beslag en executiegeschillen. Bij beide onderwerpen komt meer kijken dan advocaten soms denken. Dat leidt ertoe dat er in de praktijk onnodig fouten worden gemaakt. Die fouten kunnen het verschil maken tussen toewijzen en afwijzen van beslagverzoeken, opheffingsvorderingen en vorderingen tot schorsing van de executie. Voor het verzochte beslagverlof, dat niet aanstonds kan worden afgewezen, kan dat daarnaast leiden tot vertraging in de toewijzing. In dat geval vraagt de voorzieningenrechter de beslagverzoeker om een nadere toelichting of onderbouwing en dat kost tijd en geld.
Het onderwerp conservatoir beslag is verdeeld in twee subonderwerpen. Als eerste is dat het verzoeken van beslagverlof, met aandacht voor beslagmogelijkheden en de inrichting van een beslagrekest. Het tweede subonderwerp is het verzoeken tot opheffing van een conservatoir beslag. Van dat laatste onderwerp zijn de opheffingsgronden het belangrijkste. Daarnaast worden procesrechtelijke aspecten als het formuleren van een vordering in een opheffingsprocedure behandeld.
Bij het onderwerp executiegeschillen ligt de nadruk op de geschillen die zijn geregeld in art. 438 Rv en in het bijzonder het executiegeschil in kort geding.
Voor alle onderwerpen geldt dat ze beginnen met een inleiding over het onderwerp met aandacht voor de toepasselijke regelgeving. In de daaropvolgende inhoudelijke behandeling wordt het onderwerp verdiept. Van beide onderwerpen worden de in de praktijk meest voorkomende situaties behandeld. Voor meer verdieping wordt verwezen naar de literatuurlijst.
Deze juridische nascholing bestaat uit drie blokken:
- Blok A Conservatoir beslagverlof verzoeken
- Blok B Opheffing conservatoir beslag
- Blok C Executiegeschillen
Leerdoelen
Na het volgen van deze juridische nascholing:
- weet u hoe u een beslagrekest moet inrichten;
- weet u aan welke regels een beslagverzoek wordt getoetst;
- weet u op welke gronden opheffing van een conservatoir beslag in welke procedure en met welke (soort) vordering mogelijk is;
- kunt u beoordelen in welke gevallen een executiegeschil zin kan hebben;
- weet u welke vorderingen op welke gronden in een executiegeschil kunnen worden ingesteld;
- begrijpt u het verschil tussen een executiegeschil over een dwangsom en een dwangsomgeschil.