Deze cursus is herzien per juli 2019
In de piketfase hebben advocaten regelmatig te maken met geweldsmisdrijven, of het nu gaat om (zware) mishandeling of doodslag. Het eerste moment dat u met de cliënt spreekt, is veelal in de consultatiefase voorafgaand aan het eerste verhoor. Een belangrijk aspect dat in de bespreking aan de orde komt is de vraag: wat is er gebeurd? Het kan dan voorkomen dat de cliënt een situatie beschrijft waarin hij zich heeft moeten verdedigen. Een goed begrip van de juridische vereisten voor een beroep op noodweer is essentieel voor het advies aan de cliënt in de eerste fase alsook in het vervolg van de procedure. Kennis van de ontwikkelingen van dit leerstuk zijn van belang voor de effectieve verdediging van uw cliënt en daarmee van toegevoegde waarde voor uw praktijk.
In deze nascholing worden de vereisten besproken voor noodweer, inclusief recente ontwikkelingen in en voorbeelden uit de jurisprudentie en tips voor een advocaat bij het opbouwen van een beroep op noodweer vanaf de piketfase.
Deze juridische nascholing bestaat uit:
- Blok A Noodweer
- Blok B Culpa in causa, garantenstellung en putatief noodweer
- Blok C Rol van de advocaat bij een beroep op noodweer
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- bent u in staat om vanaf het begin van de procedure strategisch om te gaan met een noodweerzaak;
- heeft u kennis van de verschillende vereisten en de interpretatie van die vereisten in de jurisprudentie;
- doet u kennis op van de versoepeling van de eisen voor een ogenblikkelijke aanranding, de subjectievere invulling van het subsidiariteitsvereiste door de Hoge Raad alsmede de terughoudendheid bij het aannemen van culpa in causa.