Deze cursus is herzien per november 2022
Sinds 29 december 2005 geldt de WIA. De WIA is in de plaats gekomen van de WAO. Beide wetten zijn niet met elkaar te vergelijken. De WIA is veel meer een arbeidsparticipatiewet dan de WAO dat was. Werkhervatting staat voorop en inkomensondersteuning wordt alleen gegeven als die noodzakelijk is.
De WIA kent verschillende uitkeringsregimes: de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De WAO kende een dergelijk onderscheid niet.
De WGA-uitkering moet de gedeeltelijk arbeidsgeschikte stimuleren meer arbeid te gaan verrichten. Het verrichten van betaalde arbeid moet financieel lonender zijn dan inactiviteit. Die beloning moet hoger zijn naarmate de gedeeltelijk arbeidsgeschikte een groter deel van zijn verdiencapaciteit benut. Bewust is gekozen voor het begrip arbeidsgeschikte in plaats van het begrip arbeidsongeschikte; dat laatste werd in de WAO gebruikt. Daarnaast moet de uitkering de werkgever stimuleren om gedeeltelijk arbeidsgeschikten in dienst te houden of te nemen.
Diverse knelpunten van de WIA bevinden zich op het snijvlak van de sociale zekerheid en het arbeidsrecht. Voor een goede uitvoering van de arbeidsrechtpraktijk is kennis van de bepalingen in de WIA daarom van groot belang.
In deze cursus wordt stilgestaan bij mensen die een WIA-uitkering naar ofwel het WGA-, ofwel het IVA-regime ontvangen en daarnaast werkzaamheden verrichten.
Deze juridische nascholing bestaat uit twee blokken:
- Blok A Samenloop uitkering en inkomsten; inkomensregelingen
- Blok B WIA en re-integratieverplichtingen voor de uitkeringsgerechtigde
Aan de orde komen vragen zoals: Wat gebeurt er als iemand opnieuw uitvalt als gevolg van ziekte? Wordt dan de WIA-uitkering hoger? Hoe werkt de kortingssystematiek als inkomsten worden genoten? Wat te doen als werkgever en werknemer in die situatie op initiatief van de werkgever beëindiging van de dienstbetrekking nastreven? Welke sanctiemogelijkheden kent de WIA dan en heeft dit nog gevolgen voor bijvoorbeeld de inkomenseis? En wat is de inkomenseis ook alweer? Tot slot wordt aandacht besteed aan de re-integratieverplichtingen van een uitkeringsgerechtigde voorafgaand aan en tijdens het genieten van een WIA-uitkering.
Er wordt van uitgegaan dat u enige basiskennis van de WIA hebt.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- weet u welke bepalingen in de WIA van belang zijn indien iemand tijdens het ontvangen van een WGA-uitkering werkt;
- weet u op welke wijze inkomsten worden verrekend;
- kunt u zowel werkgever als werknemer adviseren in het kader van beëindiging van de dienstbetrekking, zowel in de situatie waarin sprake is van ziekte voor de hervatte arbeid als in de situatie waarin dat niet zo is;
- weet u wat de gevolgen van beëindiging van de dienstbetrekking zijn voor de inkomenseis;
- weet u in welke gevallen het nalaten van het verrichten van passende arbeid een sanctie oplevert.