NB. Deze cursus verschijnt circa medio/eind september | Preorder hier
Met ingang van 1 juli 2024 is de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven in werking getreden. Deze wet bevat een integrale herziening van titel XIV Boek 2 Wetboek van Strafrecht. Het doel van de wetswijziging is modernisering van ‘de zedendelicten’, die voortaan ‘seksuele misdrijven’ worden genoemd. De strafrechtelijke bescherming tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt uitgebreid en bestaande bepalingen worden gemoderniseerd, onder meer om ze beter in te passen in de huidige digitale samenleving.
Deze cursus is bedoeld voor de advocaat die in zijn of haar praktijk te maken heeft met seksuele misdrijven en die op overzichtelijke wijze wil worden geïnformeerd over de omvangrijke en op onderdelen ook complexe wijzigingen die de zedenwetgeving met ingang van 1 juli 2024 heeft ondergaan. Onder meer het nieuwe ‘consent-model’ zal worden besproken, waarin niet enkel het doorbreken van de wil van de ander leidt tot strafbaarheid, maar ook het hebben van seksueel contact bij een ontbrekende wil strafbaar zal zijn. Toegelicht wordt in welke situaties volgens de wetgever sprake is of kan zijn van een ontbrekende wil en hoe deze wijziging in de wet vorm heeft gekregen.
Ook wordt een aantal andere nieuwe seksuele delicten besproken en wordt stilgestaan bij de nieuwe structuur van titel XIV, boek 2 van het Wetboek van Strafrecht, waarbij een duidelijker onderscheid is gemaakt op bepalingen die betrekking hebben op de bescherming van (seksueel) minderjarigen enerzijds en de overige seksuele misdrijven anderzijds.
Deze cursus bestaat uit drie blokken:
- Blok A De ontbrekende wil (het nieuwe consentmodel)
- Blok B De nieuwe strafbaarstellingen in de WSM
- Blok C Varia
Blok A gaat in op het nieuwe ‘consentmodel’ en de nieuwe basisdelicten aanranding en verkrachting. Kort wordt geschetst wat de achtergrond is van deze ingrijpende wetswijziging en in welke situaties onder de nieuwe wet sprake is van verkrachting en aanranding. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan strafbaarheid wegens het ontbreken van een vrije positieve wilsuiting, bij seksueel contact in een hiërarchisch ongelijkwaardige verhouding of als sprake is van een situatie van lichamelijke of geestelijke onmacht.
Blok B gaat nader in op de overige belangrijke wijziging van de nieuwe titel Seksuele Misdrijven. De nieuwe bepalingen voor aanranding en verkrachting binnen de diverse leeftijdscategorieën worden besproken. Ook de nieuwe strafbaarstelling van het seksueel benaderen van kinderen komt aan de orde, evenals de aanpassingen van een aantal andere bepalingen die beogen minderjarigen te beschermen. Ten slotte wordt ingegaan op de nieuwe bepaling die betrekking heeft op openbare seksuele intimidatie. Hoewel deze bepaling niet is opgenomen in de nieuwe titel Seksuele Misdrijven is het nuttig om kennis te nemen van de inhoud van deze nieuwe bepaling die eveneens met ingang van 1 juli 2024 is ingevoerd.
Blok C bevat een aantal overkoepelende onderwerpen die van belang zijn voor een beter begrip van de ingrijpende wijzigingen die per 1 juli 2024 zijn ingegaan. Aandacht zal worden besteed aan de bewijsproblematiek in zedenzaken, de objectivering van de leeftijden en de bijzondere verjaringsregels.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- heeft u inzicht in de wijzigingen die zijn ingevoerd met de inwerkingtreding van de Wet Seksuele Misdrijven per 1 juli 2024;
- bent u bekend met de gewijzigde terminologie en nieuwe bestanddelen van de bepalingen die betrekking hebben op seksuele misdrijven en kunt u die in praktijksituaties toepassen;
- bent u op de hoogte van het nieuwe ‘consentmodel’ (de nieuwe strafbaarstellingen van aanranding en verkrachting) en weet u welke seksuele gedragingen strafbaar zijn en welke niet;
- bent u in staat een effectieve verdediging te voeren in zedenzaken.