Deze cursus behandelt het civiele kort geding in handelszaken, kantonzaken en familiezaken. Bij een civiel kort geding komt meer kijken dan advocaten soms denken. Dat leidt ertoe dat er in de praktijk onnodig(e) fouten worden gemaakt. Die fouten kunnen het verschil maken tussen toewijzen en afwijzen. In deze cursus wordt u in chronologie meegenomen van het voornemen van een kort geding tot het hoger beroep tegen het vonnis.
Na een korte introductie met aandacht voor de toepasselijke regelgeving is er als eerste aandacht voor de keuze voor de rechter. Tot welke kortgedingrechter moet u zich wenden en moet, of kunt, u zich wel tot een kortgedingrechter wenden of moet u naar een andersoortige voorzieningenrechter? Na deze eerste stap gaat het over de opzet van de dagvaarding. Wat daar in ieder geval in moet staan, wordt besproken en toegelicht aan de hand van een checklist. Bijzondere aandacht krijgt het formuleren van de vordering. Die aandacht is nodig omdat het eindresultaat, na toewijzing, een veroordeling moet zijn die ook ten uitvoer kan worden gelegd. Aspecten als wat wel en niet kan worden gevorderd, woordgebruik, bepaalbaarheid en verwijzingen komen daarbij aan de orde. Na het opstellen van de dagvaarding, moet het kort geding worden aangevraagd en gepland. Hoe gaat dat in de praktijk en waar moet u, extra goed, op letten? De mondelinge behandeling, de formele en materiƫle incidenten die zich daar kunnen voordoen, zijn daarna aan de orde. De cursus sluit af met de soorten vonnissen, het proces-verbaal en het hoger beroep. Al deze onderwerpen worden aan de hand van veel praktijkvoorbeelden behandeld.
Deze cursus bestaat uit drie blokken:
- Blok A Juridische voorbereiding
- Blok B Praktische voorbereiding
- Blok C De zitting en daarna
Leerdoelen
Na het volgen van deze juridische nascholing:
- weet u wat er in ieder geval in een kortgedingdagvaarding moet staan;
- weet u welke regels uit de procesreglementen u moet naleven;
- weet u wat wel en niet kan worden gevorderd in een kort geding;
- weet u hoe u een effectieve vordering formuleert;
- bent u op de hoogte van de belangrijkste jurisprudentie op het terrein van de meest voorkomende vorderingen in kort geding.