Deze cursus is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar (meer) inzicht in en overzicht van pensioen en scheiding. Veel pensioenspecialisten deinzen terug, omdat ze weinig kennis hebben van het scheidingsrecht. Andersom gaan familierechtadvocaten het onderwerp pensioen vaak liever uit de weg bij gebrek aan kennis over pensioenen. Dat leidt tot onzekerheid en juridische procedures. In deze cursus brengen wij beide onderwerpen bij elkaar.
In deze cursus pensioen en scheiding geven wij inzicht in de belangrijkste regels over pensioen en scheiding. Wij beginnen met een overzicht van het Nederlandse pensioenstelsel en de drie pijlers. Daarna gaan wij in op ‘pensioen als arbeidsvoorwaarde’ om inzicht te geven wat er bij een scheiding kan of moet worden verdeeld. Wij bespreken de pensioensoorten ouderdoms-, nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen en de verschillende typen uitkeringsovereenkomst, kapitaalovereenkomst en premieovereenkomst en de wijze waarop de hoogte van het pensioen wordt vastgesteld. Voor het nabestaandenpensioen is de vraag relevant of dat is opgebouwd, of dat er een risicoverzekering is. Fiscale regels zijn eveneens van belang voor een goed begrip. Daarnaast gaan wij kort in op de betekenis van de op 1 juli 2023 in werking getreden Wet toekomst pensioenen en de transitietermijn tot 1 januari 2028.
De regels over aanvullend ouderdomspensioen en scheiding zijn vastgelegd in de wet verevening pensioen bij scheiding (WVPS). Naast de hoofdregel van verevening bespreken wij mogelijkheden om af te wijken (bijvoorbeeld door conversie van het pensioen). Aandachtspunt is dat soms niet de WVPS geldt, maar de verrekening volgens het arrest-Boon/van Loon of afwijkende afspraken. Eveneens besteden wij aandacht aan de mogelijkheid van pensioenverweer bij echtscheiding. Bijzondere situaties doen zich voor bij de afwikkeling van het zogenoemd pensioen in eigen beheer van directeuren-grootaandeelhouders.
Naast de verdeling van ouderdomspensioen zijn in de Pensioenwet (Pw) regels gesteld over de afwikkeling van het partnerpensioen.
Deze juridische nascholing bestaat uit de volgende blokken:
- Blok A Pensioen
- Blok B Pensioen bij scheiding
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- heeft u inzicht in hoe het pensioenstelsel is ingericht;
- heeft u kennis van de belangrijkste pensioensoorten en karakters van pensioenovereenkomsten;
- weet u welke regels relevant zijn voor de verdeling van ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen;
- kunt u aangeven of er verevend, geconverteerd of verrekend kan of moet worden en hoe dat moet gebeuren;
- weet u wat van belang is bij een scheiding waarbij een directeur-grootaandeelhouder is betrokken, inclusief pensioen in eigen beheer.