Deze verdiepingscursus gaat over vergoedingsrechten in het relatievermogensrecht. Daarbij zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan de vergoedingsrechten in het huwelijksvermogensrecht (art. 1:87, 1:95 en 1:96 BW). Gelet op de wettelijke schakelbepaling van art. 1:80b BW gelden deze regels op dezelfde wijze voor geregistreerd partners. Ook wordt aandacht besteed aan de vergoedingsrechtenproblematiek voor informeel samenwoners. Uit de jurisprudentie van de Hoge Raad blijkt dat zij niet terug kunnen vallen op de regels uit onder meer titel 6 en 7 van Boek 1 BW. Het is dan ook belangrijk om deze groepen duidelijk van elkaar te onderscheiden. Formeel samenwoners – personen die de vermogensrechtelijke aspecten hebben geregeld in een al dan niet notarieel vastgelegde samenlevingsovereenkomst – sluiten veelal aan bij de regels van art. 1:87 BW of kiezen voor een eigen, in de samenlevingsovereenkomst nader uitgewerkte methode. Aan de formele samenwoners besteedt de docent om die reden geen aandacht. Indien er in de samenlevingsovereenkomst niets is geregeld over vergoedingsrechten, kwalificeren zij voor deze problematiek immers alsnog als informeel samenwoners.
Aangezien deze cursus een verdiepingscursus betreft, wordt basiskennis van het Nederlandse relatievermogensrecht als bekend verondersteld. Deze cursus is bedoeld voor de advocaat die uitgebreide proceservaring heeft op dit deelgebied.
Over de vergoedingsrechtenproblematiek verschijnt de laatste jaren veel literatuur en rechtspraak. Ook de Hoge Raad heeft de laatste jaren diverse belangrijke arresten gewezen die aan dit onderwerp raken (zie onder meer ECLI:NL:HR:2019:707, ECLI:NL:HR:2022:1389, ECLI:NL:HR:2022:1936 en ELCI:NL:HR:2023:1571). In deze cursus zullen onder meer deze uitspraken de revue passeren.
Deze cursus bestaat uit de volgende blokken:
- Blok A De wettelijke regeling uit art. 1:87, 1:95 en 1:96 BW
- Blok B Vergoedingsrechten en informeel samenwoners
- Blok C Varia
In blok C (Varia) worden enkele bijzondere onderwerpen besproken, te weten:
- Vergoedingsrechten en de bankrekening
- ‘Beleggen met voorkennis’
- Opeisbaarheid en rente
Aan de hand van deze indeling behandelt de docent per blok de achtergrond van de belangrijkste wettelijke en jurisprudentiële regels alsmede de actuele ontwikkelingen op deze gebieden. Elk blok begint met een casus die u (nadat u het blok heeft doorgewerkt) kunt beantwoorden.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- heeft u kennis van en inzicht in de wettelijke artikelen waarin sinds 2012 de vergoedingsrechten voor gehuwden en geregistreerd partners zijn geregeld;
- bent u op de hoogte van de relevante recente ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving op het gebied van de vergoedingsrechtenproblematiek;
- weet u daarbij een goed onderscheid te maken tussen de ontwikkelingen zoals die van belang zijn voor (ex-)echtgenoten met en zonder huwelijkse voorwaarden en (ex-)informeel samenlevers zonder samenlevingsovereenkomst;
- kunt u veelgemaakte fouten voorkomen en beschikt u over argumenten om een beroep op een vergoedingsrecht (of een verweer daartegen) vorm te geven.