Er zijn veel cursussen op het gebied van alimentatie, waarin in algemene zin het systeem van het alimentatierecht en -rekenen wordt uitgelegd. Deze cursus gaat verder waar die cursussen ophouden en richt zich op de praktische kant van het rekenen. Ook komt het gecompliceerde leerstuk van de samengestelde gezinnen aan bod. Op dat gebied is momenteel een discussie gaande in de rechtspraak en de literatuur over de wijze van berekenen. Voor het nu toe gebruikelijke stappenplan is een alternatieve methode voorgesteld. Zowel dit huidige stappenplan als de alternatieve methode komen uitgebreid aan bod aan de hand van rekenvoorbeelden.
Allereerst worden praktische tips gegeven bij de berekening van het netto besteedbaar inkomen conform het brutomodel. Wat zijn daarbij veelgemaakte fouten of omissies? En hoe vertaalt het netto besteedbaar inkomen zich naar de behoefte en de draagkracht? Welke afwijkingen zijn daarbij mogelijk? En hoe kan je je zaak zo aan de rechter presenteren dat de kans het grootst is dat die daarin meegaat?
Vervolgens richten we ons op de samengestelde gezinnen. Hoe moet worden omgegaan met een samenloop van meerdere onderhoudsverplichtingen? Welke kaders geven de wetgever en de Hoge Raad daarvoor? Welke stappen zet de rechter bij de beoordeling van een dergelijke zaak? Welke alternatieven zijn denkbaar en hoe kan je de rechter daar warm voor maken?
Deze cursus is bedoeld voor de advocaat met basiskennis van alimentatie en geeft praktische handvatten bij de berekening van alimentatie in het algemeen en bij samengestelde gezinnen in het bijzonder.
Deze cursus bestaat uit de volgende blokken:
- Blok A Alimentatierekenen in het algemeen
- Blok B Samengestelde gezinnen
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- herken je veelgemaakte fouten en weet je die zelf te voorkomen;
- weet je hoe je jouw zaak het beste aan de rechter kan presenteren;
- ken je de regels over de verdeling van draagkracht bij samengestelde gezinnen;
- heb je inzicht in de stappen die de rechter zet bij de berekening van alimentatie bij samengestelde gezinnen.