Deze cursus is herzien per juli 2021
Als je als advocaat te maken krijgt met een tbs-gestelde in de praktijk, is het nuttig te weten hoe procedures in grote lijnen werken, hoe gedragskundige rapportages eruitzien en waar je op moet letten bij bestudering van gedragskundige rapportages. Wat is een zorgconferentie en wat is een driegesprek in het kader van Lunteren? Wat is longstay precies en wat zijn beroepsmogelijkheden als daartoe besloten wordt? En wat te doen als de officier de voorlopige hervatting van de verpleging vordert? Waar moet je als advocaat dan op voorbereid zijn? Deze en andere vragen kunt u na afloop van de cursus beantwoorden.
In deze cursus gaat het om de veroordeelde die tbs met bevel tot verpleging of tbs met voorwaarden opgelegd heeft gekregen en die door de advocaat wordt bijgestaan in zijn procedures bij de rechtbank, de penitentiaire kamer, de commissie van toezicht en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Ook zal worden stilgestaan bij het fenomeen van zorgconferenties onder voorzitterschap van Divisie Individuele Zaken (DIZ) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het driegesprek in een FPC in het kader van Lunteren. Deze cursus is bedoeld voor de advocaat die af en toe een tbs-gestelde in zijn praktijk voorbij ziet komen.
Deze juridische nascholing is in de volgende blokken opgedeeld:
- Blok A De tbs-maatregel
- Blok B De procedures
Leerdoelen
Na het doorlopen van deze juridische nascholing:
- bent u bekend met het wettelijk kader van de tbs;
- weet u hoe de procedures werken bij verlengingsprocedures en beklagprocedures;
- hebt u inzicht in de praktische gang van zaken rondom een tbs-gestelde;
- weet u wat de mogelijkheden voor u als advocaat zijn om de stem van uw cliënt te laten weerklinken en waar de mogelijkheden liggen om invloed uit te oefenen op de uitkomst van de verlengingszitting en beklagprocedures.