Deze cursus is geactualiseerd per november 2024
Uitkeringsinstantie UWV reikt dagelijks talloze beslissingen uit in het kader van arbeidsongeschiktheid. Denk bijvoorbeeld aan de WIA, WAO en ZW. Als belanghebbende kun je tegen deze beslissingen bezwaar aantekenen. Zowel de werknemer als de werkgever is in de regel belanghebbende bij dit soort besluiten. Beiden kunnen dus bezwaar aantekenen. Om die reden is deze cursus zowel interessant voor de werkgevers- als de werknemersjurist.
Maar hoe word je vervolgens wijs uit het (vaak centimeters dikke) bezwaardossier dat het UWV op verzoek toestuurt? Wat betekenen al die afkortingen? Wat is eigenlijk de gang van zaken bij een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling? Hoe toets je of de verzekeringsarts (va) en de arbeidsdeskundige (ad) hun werk goed hebben gedaan? Valt dat überhaupt te toetsen als jurist? Wat zijn de do’s en don’ts? Valt er nog eer te behalen aan een arbeidsongeschiktheidszaak? Welke bezwaargronden kunnen tot succes leiden?
Deze verdiepende cursus is bedoeld voor de jurist die op zoek is naar meer kennis rond het voeren van een arbeidsongeschiktheidsprocedure tegen het UWV. De verschillende aan de orde zijnde aspecten worden besproken, waarbij ook de eisen die de rechtspraak stelt aan een zorgvuldige arbeidsongeschiktheidsbeoordeling aan de orde zullen komen.
De cursus is vooral ook bedoeld voor diegenen die denken dat dit soort zaken zich slechts op het medische vlak afspelen, en om die reden juist die (arbeidskundige) punten missen waarop in de regel kan worden gescoord. Iets dat in de praktijk helaas nog veel te vaak voorkomt. Om die reden wordt in deze cursus ook aandacht besteed aan het systeem dat het UWV hanteert bij het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid, te weten het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem ofwel CBBS. Van dit systeem is per 8 maart 2024 versie 6 in werking getreden. De globale werking van het CBBS, de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten en de vaste, algemene rechtspraak op dit punt worden bekend verondersteld.
Van de bij het CBBS behorende Arbeidsmogelijkhedenlijst is achterin de cursus ter illustratie een in B3 te bespreken exemplaar bijgevoegd als bijlage A.
De wat meer ervaren jurist zal kunnen beamen dat er op verschillende onderdelen van een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling zeer gedetailleerde jurisprudentie is. In deze cursus wordt vooral aandacht besteed aan (de rechtspraak op) die punten die wellicht van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. Om een en ander goed te kunnen doorgronden, is basiskennis over een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling een vereiste.
Deze cursus bestaat uit de volgende blokken:
- Blok A Vaststelling arbeidsongeschiktheid en de medische beoordeling
- Blok B Arbeidskundige beoordeling
- Blok C Toetsing en de Awb
Leerdoelen
Na het volgen van deze juridische nascholing:
- weet u welke punten extra aandacht behoeven bij de behandeling van een arbeidsongeschiktheidsprocedure;
- kent u de belangrijkste begrippen die van belang zijn bij een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling;
- kent u de jurisprudentie inzake de problematiek rond de niet-geregistreerd verzekeringsarts en de aangescherpte rechterlijke toetsing;
- bent u op de hoogte van de per 1 juli 2024 ingevoerde tijdelijke maatregel ‘Praktisch beoordelen;
- hebt u allerlei praktische en nuttige tips gekregen om succes te behalen in een arbeidsongeschiktheidsprocedure.